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Bridge Training Nr. 990                                                             17 februari 2025 

 

Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en 

het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen 
over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te 

verlenen.  

Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende 

service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en 
een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote 

donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken!  

 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je 
voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen. 

Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze,  

Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema,  
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers 

 

 www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, 

Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog 

leuker maakt. 

 

De kunst van het ‘zien’ 
 

Hoe minder ervaren je bent, des te meer bomen je als leider ziet na de 

uitkomst.  

 
Dit spel is een bewerking van een leuk spel dat langskwam op een StepBridge-

(donderdag)avond van BC Osdorp.  

 

    H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 

Je speelt 3SA. Van je tegenstanders weet je weinig, ze pasten. 
 

Vraag 1 In welke kleur wil je liever niet dat west uitkomt?  

 

 

http://www.bridgeservice.nl/
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Overpeinzing vraag 1 

 

    H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 
Je speelt 3SA. Van je tegenstanders weet je weinig: ze pasten. 

 

In welke kleur wil je liever niet dat west uitkomt? 

 

 

Goed om eerst even te kijken naar de kleuren waarvan je het heel fijn vindt als 
west die als eerste voorspeelt.  

 

In een SA-contract zijn dat vaak de langere kleuren die je zelf graag 

aanspeelt om extra slagen te kunnen ontwikkelen. Kleuren dus waarin je je 
tegenstanders snel een slag gunt, bijvoorbeeld met hun aas, waarna je zelf de 

overige slagen opstrijkt met jouw dan hoog geworden plaatjes.  

 

Daarnaast heb je meestal ook kleuren waarin je niet veel kaarten bezit: de 
zogenaamde korte kleuren. Dat zijn de kleuren waarin je tegenspelers graag 

extra slagen maken. Die vallen ze dan aan in de hoop dat ze na jouw winners 

met de hoogste kaarten hún lagere kaarten in slagen kunnen omzetten. 

 

Als je meer korte kleuren hebt, vind je het – uiteraard – het prettigst als ze de 
korte kleur aanvallen waarin jij de meeste stoppers (hoge kaarten) hebt. 

 

Dit gevecht, de tegenpartij slagen ‘gunnen’ om zo snel mogelijk slagen te 

kunnen maken met de lagere kaarten, wordt ook wel ‘de leer van het tempo’ 
genoemd.  

 

Tot zover dit overpeinzend kijkje in de keuken van het tempo.  

 
Terug naar de vraag: in welke kleur zie je liefst geen aanval? 
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De onaangenaamste uitkomstkleur 

 

    H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 
Je speelt 3SA. Van je tegenstanders weet je weinig: ze pasten. 

 

In welke kleur wil je liever niet dat west uitkomt? 

 

 

De schoppen- en hartenkleur wil je zelf aanvallen. Het zou bijzonder prettig zijn 
als west zijn heil zoekt in een hoge kleur. 

 

Je hebt liever geen uitkomst in je korte lage kleuren. 

In ruiten heb je drie stops en in klaveren twee. Dat maakt klaveren tot de 
meest ongewenste uitkomst! 

 

Noteer 3 punten als je een klaverenuitkomst het minst prettig vindt. 

 



Vraag 2 

 H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 

Je speelt 3SA. Van je tegenstanders weet je weinig: ze pasten. 
 

Uiteraard… kiest west voor de klaverenuitkomst: V. 

 

Hoe ga je daarmee om? 

a.  Ik gun OW die slag, ik speel in noord en zuid een kleine klaveren bij. 

b.  Ik pak die slag met een hoge klaveren. 
c.  Zakken (a) of pakken (b) maakt niet echt wat uit. 
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Overpeinzing 2 

 H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 

Je speelt 3SA. Van je tegenstanders weet je weinig: ze pasten. 
 

Uiteraard… kiest west voor de klaverenuitkomst: V. 

 

Hoe ga je daarmee om? 

a.  Ik gun OW die slag, ik speel in noord en zuid een kleine klaveren bij. 

b.  Ik pak die slag met een hoge klaveren. 

c.  Zakken (a) of pakken (b) maakt niet echt wat uit. 

 

 

Als oost of west een 5-kaart klaveren heeft, verlies je drie klaverslagen als de 

bezitter van die 5-kaart aan slag komt op een moment dat jij A en H niet 

meer hebt. 

Met A en A buiten boord gaat je 3SA-contract dan de boot in. 

Prettig als een tegenstander aan slag komt met A of A en dan geen klaveren 

meer heeft… 

 

Ook nuttig om je vaste slagen te tellen (stap 1 van het speelplan). Met drie 

ruitenslagen en AH kom je tot vijf. Daar moeten in ieder geval vier slagen bij. 

Het is vrijwel zeker dat OW - zodra ze aan slag zijn en nog klaveren hebben - 

wéér klaveren spelen. Daarmee verdwijnt dan jouw laatste klaverstop. Als ze 
daarna met het aas van de andere hoge kleur aan slag komen, krijg je subiet 

hun laatste klaveren om je oren. 
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Antwoord 2 

 H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 

Je speelt 3SA. Van je tegenstanders weet je weinig: ze pasten. 
 

Uiteraard… kiest west voor de klaverenuitkomst: V. 

 

Hoe ga je daarmee om? 

a. Ik gun OW die slag, ik speel in N en Z een kleine klaveren bij = 3 punten 

b. Ik pak die slag met een hoge klaveren     = 0 punten 

c. Zakken (a) of pakken (b) maakt niet echt wat uit   = 1 punt* 
 

*Omdat je het later misschien toch goed doet… 

 

 

Als de ontbrekende zeven klaveren 4-3 zitten, verlies je hoogstens twee 
klaverslagen. Maar als ze 5-2 zitten, dreigen drie verliesslagen. 

 

 H 3 2 

  V B 10 9 x    x x 

 A 8 4 

 
Als je de uitkomst duikt en de tweede klaverslag wint, heeft oost geen klaveren 

meer als hij daarna met A of A aan slag komt.  

 

Dat is de keiharde reden om de uitkomst te duiken; daarmee verstoor je de 

communicatie tussen je tegenstanders. 

 

 

Vraag 3   H V 9 8 6  Je speelt 3SA 

 V 9   West kwam uit met V, oost5, jij dook. 

 A V 4  Oost speelt klaver terug. 

 H 3 2  Welke kaarten speel je in de 2e en 3e slag? 

     
 B 4 3  a. H; de 3e slag V voor 

 H B 10 7  b. H; de 3e slag 6 naar B 

 H B 2  c. A; de 3e slag 7 naar V 

 A 8 4  d. A; de 3e slag 3 naar H 
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Overpeinzing 3   H V 9 8 6  Je speelt 3SA 

 V 9   West kwam uit met V, oost5, jij dook. 

 A V 4  Oost speelt klaver terug. 

 H 3 2  Welke kaarten speel je in de 2e en 3e slag? 

      
 B 4 3  a. H; de 3e slag V voor 

 H B 10 7  b. H; de 3e slag 6 naar B 

 H B 2  c. A; de 3e slag 7 naar V 

 A 8 4  d. A; de 3e slag 3 naar H 

 

Je hebt nu nog maar één klaverstop over. Als je van slag gaat om A of A uit 

het spel te dwingen, zullen OW weer klaveren spelen en dan is je laatste 

klaverstop uit het spel. Je zult dan je vaste slagen en vier extra moeten maken 

voordat OW weer aan slag mogen komen met het andere aas. 
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Antwoord 3 Welke kaarten speel je in de 2e en 3e slag? 

    

    H V 9 8 6  Je speelt 3SA 

 V 9   West kwam uit met V, oost5, jij dook. 

 A V 4  Oost speelt klaver terug. 

 H 3 2  Welke kaarten speel je in de 2e en 3e slag? 

     
 B 4 3  a. H; de 3e slag V voor  = 0 punten 

 H B 10 7  b. H; de 3e slag 6 naar B = 1 punt 

 H B 2  c. A; de 3e slag 7 naar V  = 0 punten 

 A 8 4  d. A; de 3e slag 3 naar H = 2 punten 

 

Je hebt nog maar één stop in klaveren. Zodra die weg is, moet je vier extra 
slagen kunnen oprapen.  

Schoppen is waarschijnlijk goed voor vier extra slagen. Die maak je als de 

ontbrekende vijf schoppen 3-2 zitten. Die kans is liefst 68%. Een grote kans 

dus! Daarom is kiezen voor de schoppenkleur in ieder geval goed voor één punt. 

Maar waarom liever 3 naar H dan 6 naar B?  

Omdat je dan ook vier schoppenslagen maakt als west tegenzit met A10xx! 

Dan bekent oost namelijk niet in de tweede schoppenslag van B, waardoor je 

daarna veilig vanuit zuid over west kunt snijden op 10 door 4 naar 9 te 

spelen. 
 

Pluspunt van de hartenkleur is dat je daarin altijd drie extra slagen maakt, 

ongeacht hoe de ontbrekende harten verdeeld zitten. Minpunt is dat je aan drie 

extra hartenslagen niet genoeg hebt, waardoor je ook minstens één extra 
schoppenslag moet maken om 3SA C te kunnen noteren… Na A verloor je 

echter je laatste klaverenstop, waardoor er na A iets vervelends kan gebeuren. 

 

 

Vraag 4   H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 
Je dook de eerste ()slag. 

Je pakte de 2e -slag met A 

én je speelde de 3e slag 3 naar H.  

 

Dummy’s H wint deze slag. Hoe speel je nu verder? 

 

a. 6 naar B 

b. V 
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Overpeinzing 4 

 

 H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 
Je dook de eerste ()slag. 

Je pakte de 2e -slag met A 

én je speelde de 3e slag 3 naar H.  

 

Dummy’s H wint deze slag. Hoe speel je nu verder? 

 

a. 6 naar B 

b. V 

 

 
Interessant dilemma:  

 moet je verdergaan met de schoppenkleur, met de kans op vier extra slagen, 

 óf… kies je nu, na deze gewonnen schoppenslag, voor de zekerheid van de 

drie extra hartenslagen? 
 

Als de ontbrekende schoppen 3-2 zitten, maak je vier extra schoppenslagen en 

loop je op die kleur binnen. Maar… de vijf ontbrekende schoppen kunnen ook  

4-1 zitten. Als dat zo is, begon west óf oost met A10xx in handen en zal deze 

speler in de volgende schoppenslag niet bekennen. 

 
Misschien leuk of anders extra spannend om te bekennen dat ik dit vraagstuk 

met mijn voorkeur voorlegde aan Anton Maas. En dat Antons andere voorkeur 
nu ook de mijne is . 

 

Tot zover deze overpeinzing. 
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Antwoord 4 

 H V 9 8 6 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

  
 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 

Je dook de eerste ()slag. 

Je pakte de 2e -slag met A 

én je speelde de 3e slag 3 naar H.  

 

Dummy’s H wint deze slag. Hoe speel je nu verder? 

 

a. 6 naar B = 2 punten 

b. V   = 0 punten 

 

 Met de schoppen 4-1 tegen zijn er twee mogelijkheden: 

 
West heeft de vierkaart tegen: 

 

 H V 9 8 6 

    A 10 x x     x 

 B 4 3 

 
Als je met de 4-kaart schoppen bij west (na 3 naar H) 6 naar 

B speelt, zie je dat oost niet bekent. West zal zich graag over B 

ontfermen en klaveren terugspelen. Ondanks deze 4-1-verdeling 

van de schoppen win je dan toch vier schoppenslagen en daarmee je 
contract. Je kunt dan immers vanuit zuid veilig 4 naar dummy’s 9 

spelen! 
 

Oost heeft de vierkaart tegen: 

 

 H V 9 8 6 

    x    A 10 x x     

 B 4 3 

 
Met de 4-kaartschoppen bij oost is er evenmin een probleem. Oost zal in 

de tweede schoppenslag een kleine schoppen spelen. Je wint die slag dus 
met jouw B. Je ziet west niet bekennen, dus… schakel je nu over op 

harten, voor de drie zekere extra hartenslagen. Inclusief de twee 
schoppenslagen is dat goed voor 3SA+1! 
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Epiloog  

 H V 9 8 6       Verdeling A 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

 2     A 10 7 5 

 A 6 4 3 2    8 5 

 10 8    9 7 6 5 3 

 V B 10 9 7   6 5 

 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

 H V 9 8 6       Verdeling B 

 V 9 

 A V 4 

 H 3 2 

 A 10 7 5    2 

 A 6     8 5 4 3 2 

 10 8    9 7 6 5 3 

 V B 10 9 7   6 5 

 B 4 3 

 H B 10 7 

 H B 2 

 A 8 4 

West komt tegen jouw 3SA-contract uit met V. 

 

 De basis van je speelplan is het tellen van de vaste slagen (5). 

 

 Direct gevolg door je zoektocht naar extra slagen (4 in  en 3 in ). 

 

 Ook kijk je naar je tegenspelers. Kunnen ze je pijn doen, en zo ja, hoe kun 
je die pijn voorkomen/verzachten?  

 

Duidelijk pijnpunt kan de klaverkleur zijn; daarin heb je met A en H 

twee stops. Zodra je géén klaverstop meer hebt, moet je negen slagen 

hebben gemaakt voordat OW weer aan slag komen. Want dan krijg je 

de laatste klaveren naar je hoofd. 

 
Verdeling A 

Met A10xx bij oost kun je maar drie schoppenslagen winnen. Dat kan heel 

vervelend zijn, maar… door de eerste klaverslag te duiken, verbreek je de 

klavercommunicatie tussen OW. Als west ook de tweede slag doorgaat met 

klaveren, kan oost – na zijn A in de 3e slag – geen klaveren terugspelen. Hij 

zal voor een andere kleur moeten kiezen waardoor jij veilig harten kunt spelen 

omdat je nog steeds een stop hebt in klaveren! Je maakt 3SA+1. 

 
Verdeling B 

Met de vierkaart schoppen in west gaat het evenmin verkeerd. Ondanks dat 

west A en A heeft. Door eerst naar H te spelen en daarna (naar) B, 

maak je met de honderd procent successnitgarantie op 10 vier 

schoppenslagen, waardoor je negen slagen binnen zijn vóórdat west met A 

aan slag komt. 
 

En als oost wél een 3e klaveren heeft? 

Dan winnen OW maximaal twee klaverslagen en maak je je contract altijd. 

Zelfs als je de eerste slag meteen pakte en met harten begint… 

 
  Je puntentotaal is je rapportcijfer voor… Ziener! 
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Ontvangen vragen van lezers over wat je als ‘gewone’ 

speler aan de ‘gewone’ bridgetafel zou moeten weten. 

 
Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de 

‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de 

maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’. 

 
Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn 

voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs 

die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice. 

 

 

Verzaking corrigeren als al is begonnen aan een nieuw spel? 

 

Terwijl we in een gezellige kroegendrive tijdens het tweede spel het bieden 

hadden afgerond, dachten onze tegenstanders opeens dat mijn partner zou 
hebben verzaakt in het vorige spel. Nadat we het tweede spel hadden 

gespeeld, bekeken we het eerste spel. Mijn partner troefde toen inderdaad 

een slag af terwijl hij de voorgespeelde kleur kon bekennen. Omdat we daarna 

nog een slag hadden gewonnen, zouden we twee strafslagen moeten 
overdragen. Hun 4-contract -1 zou dan 4+1 moeten zijn. Dat wilden ze 

graag wijzigen. 
 

De uitgenodigde arbiter gaf hen gelijk en veranderde de 4-1 in 4+1. 

 

Later vroeg ik aan de arbiter of deze correctiewijziging nog wel volgens de 

spelregels kón. Als beide paren akkoord gingen met het resultaat en aan het 

volgende spel zijn begonnen, mag dat toch niet meer worden veranderd?  

 
De arbiter zei daarop dat hij het vooral gezellig wilde houden en dat heb ik 

toen maar zo gelaten. 

Maar ik houd er toch een vervelend gevoel aan over. Wat vind jij? 

 
 Rob: 

De overdracht van de twee slagen is onderdeel van de zogenaamde 

‘automatische aanpassing’ (artikel 64A). Maar als de verzaking pas wordt 

ontdekt nadat een speler van de niet-verzakende partij een bieding doet 

in het volgende spel, kan er geen sprake meer zijn van een ‘automatische 
aanpassing’ (artikel 64B). De wedstrijdleider moet alleen het eventuele 

nadeel van de niet-verzakende partij opheffen. Dat kúnnen twee (of meer) 

slagen zijn, maar ook één of geen, als de niet-verzakende partij zonder 

verzaking net zoveel slagen had gemaakt (artikel 64C). 
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Alerteerplicht? 

 

Ik leg jou en je vrienden graag weer een vraag voor. 

 

West  Noord Oost  Zuid 

pas  pas  pas  1   

pas  1  2  2 

pas  4  pas  4 

pas  pas  pas 

   

4 werd niet gealerteerd en ik vroeg wat het betekende. De uitleg was een 

renonce of één . Moet 4 niet gealerteerd worden? 

 

Rob: 

In de eerste biedronde, die begint met het openingsbod, moet elke 

conventionele bieding worden gealerteerd. 
Na de eerste biedronde geldt een alerteerverbod voor biedingen boven het 

3-niveau. Noords 4-bod mag dus niet worden gealerteerd! 

 

Voorbeeld 

West  Noord Oost  Zuid 

pas  pas  pas  1 < start 1e biedronde! 

pas  4  pas  4 

pas  4  pas  pas 

pas 
 

Het 4-bod vraagt azen. Ondanks de hoogte (bóven 3-niveau) moet dit 

bod worden gealerteerd; het is een bod in de eerste biedronde. 

 

Zuids 4-bod mag NIET worden gealerteerd omdat dit een bod is ná de 

eerste biedronde. 

 

De reden van het alerteerverbod boven 3-niveau: conventionele biedingen 
boven het 3-niveau komen niet vaak voor. Dat vergroot de kans op een 

misverstand. Voor de bieders bevestigt een alert van de partner dat het 

conventionele bod begrepen is. Daarmee kan het alerteren voor het 

alerterende paar prettiger zijn dan voor de tegenstanders. Vandaar dat 

verbod. Uiteraard mogen tegenstanders wel naar de betekenis vragen, 
maar mijn advies is om daarmee te wachten tot na de biedperiode!  

 

Wel vind ik dat na afloop van het bieden aan minder ervaren 

tegenstanders spontaan de boodschap van het 4-bod mag/moet 

worden verteld. 


